Pankreas Nedir Ne işe Yarar Görevleri Nelerdir Belirtileri – Kısaca Pankreas hakkında bilmeniz gerekenleri bu sayfamızda bulacaksınız.
Yağsız ve kemiksiz bir dokuya sahip olan pankreas, Grekçede “tamamıyla et” anlamına gelen bir sözcükten adını almaktadır. Halk arasında uykuluk adıyla tanınan pankreas özellikle şeker miktarını ayarlamasından ötürü tanınır. Karaciğerden sonra vücudun ikinci büyük bezidir, tripsin, lipaz ve amilaz gibi önemli sindirim enzimlerini üreterek, günde yarım veya bir litreye ulaşan özsuyunu onikiparmak bağırsağına boşaltır. Normal olarak 85 gram ağırlığında, sarımsı gri veya pembe renkli pankreas, karın boşluğunun arka kısmında, midenin aşağı ucunun hemen altında yerleşiktir. Pankreası sindirim sistemine bağlayan kanalından özsuyu akar. gereğinde salgılanan miktar bir saat içinde organın ağırlığı kadar olabilir.
Pankreasın alınması çok ender durumlarda gerekli olabilir.Pankreas yokluğu ve özsularından yoksunluk yağlı besinlerin hazmedilmesini olanaksız kılar. Bu durumda sındirilememiş birçok madde dışkıya karışır ve dışkı miktarı normalin üç katına ulaşır
Pankreasın Bilinen en önemii görevi, şeker miktarını denetlemektir. Bu görevin tanınması ancak 1922 yılında Sir Frederick Banting, C. Best ve J.R. Macleod’un bir köpeğin pankreasını aldıktan sonra idrarına daha fazla sinek ve eşekarısı konmasına dikkat edişleriyle gerçekleşmiştir. Bu olay Kanda yüksek miktara ulaşan şekerin idrarla dışarı atıldığını ve pankreasın şeker miktarını düzenlediğini kanıtlamıştır.
Küçük boyda bir Protein olan insülin, pankreas özsuyunda yer alan diğer bir dizi protein parçalayıcı enzim ile birlikte salgılanır. Pankreastaki Langerhans adacıkları denilen dağınık endokrin bezlerinden salgılanmasından ötürü ensülin’e Latince’de ada anlamına gelen adı takılmıştır.
Seker hastaları insülini ağızdan değil damardan alabilirler. Bunun nedeni ensülinin midede pepsin ve tripsin enzimlerince parcalanmasıdır.
Pankreasın beta hücreleri insülin üretirken alfa hücreleri de glukagon üretir. Her iki hormon şeker metabolizmasını etkiler: Glukagon kandaki şeker miktarını artırır, insülin ise düşürür. Ensülinin, glikojenin karaciğerde glikoza dönüşmesi ve glikozun kana karışmasını kısıtlayıcı etkisi de vardır.
Bir yanıt yazın