Tuğbam » Özel Günler » Mevlana Haftası

Mevlana Haftası


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

2 – 9 Aralık Mevlana Haftası – Mevlana Celaleddin Rumi haftası ile ilgili yararlı bilgiler ve kısa açıklamalar için buyrun;

Her sene, 2 ile 9 aralık arası Mevlana haftası olarak kutlanıyor. Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretleri, `Kim olursan ol, yine gel`, `Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol` vecizleri ve dini İslam`a büyük hizmetleriyle tanınan büyük ilim adamı

30 Eylül 1207 yılında, bugünkü Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde doğan Mevlana Celaleddin i Rumi hazretleri, bütün ömrünü İnsanların huzur ve saadetini sağlamaya harcadı.

Babası Bahaeddin Veled, onun hayatındaki göçü başlatır. Nişapur, Bağdat,Mekkei Mükerreme Medine-i Münevvere, Şam, Haleb, Erzincan ve sonunda Larende yani Karaman iline yerleşti.

Sultan Alaaddin Keykubat`ın ricasıyla Konya`ya göçtüler.

Yüzlerce kıymetli ilim adamından, arının çiçeklerden bal toplaması gibi, kıymetli bilgiler devşirdi.

Dünya malını ve sevgisini elinin tersiye savuşturdu.

Üstün bir edep timsali olan Mevlana hazretleri, bütün insanlığı kucaklayacak şekilde kendini İnsanların eğitimine ve hizmetine hasretti.

Hayatını, `Hamdım, piştim, yandım` sözleri ile özetleyen Mevlâna Celaleddin-i Rumi hazretleri, 17 Aralık 1273 pazar günü ebedi aleme göçtü.

O, vefat gününe, düğün günü diyordu… Düğün günü manasına gelen Şeb-i Arus.

Ve O, Şeb-i Arus`ta, çok sevdiği Mevla`sına kavuştu.

Birde Başka Kaynaktan alınan bilgiler ile inceleyelim;
Doğum :30 Eylül 1207
Belh, Afganistan
Ölüm : 17 Aralık 1273 (66 yaşında)
Konya, Anadolu Selçuklu Devleti

Mevlânâ Celaleddin-i Belhi Rumi (Farsça:مولانا جلال الدین محمد رومی Mevlānā Celāl-ed-Dīn mevlana Rūmī; 30 Eylül 1207de doğmuştur. 17 Aralık 1273)te ölmüştür., İslam ve tasavvuf dünyasında tanınmış bir Türk[1][2](Bazı araştırmacının iddialarına göre Tacik)[3] şair, düşünce adamı ve Mevlevi yolunun öncüsüdür. Prenses Gürcü Hatunla yakın dosttur. Hatta Mevlana portresini ve Mevlana Türbesini ilk Gürcü Hatun yaptırmıştır. Bu sayede Bilinen tek bir Mevlana portresi ve yaygınlaşan Mevlana türbeleri bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Mevlânâ bugünkü Afganistan’da bulunan Belh’te doğmuştur. Annesi, Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun; babaannesi, Harzemşahlar hanedanından Türk prensesi, Melîke-i Cihan Emetullah Sultan’dır.[4] Babası, Sultânü’l-Ulemâ (Alimlerin Sultânı) unvanı ile tanınmış, Muhammed Bahâeddin Veled; büyükbabası, Ahmed Hatîbî oğlu Hüseyin Hatîbî’dir. Babasına Sultânü’l-Ulemâ (Alimlerin Sultânı) unvanının verilmesini kaynaklar Türk gelenekleri ile açıklamaktadır.[5]

Nice insanlar gördüm, üstünde elbise yok.Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok

Mevlânâ Celaleddin-i Rumi (Rumi adı, Anadolu’ya yerleşip orada yaşadığı için (o dönemde Anadolu’ya Diyarı-ı Rum deniliyordu); “Efendimiz” manasına gelen Mevlânâ ise, kendisine karşı duyulan büyük saygının belirtisi olarak verilmiştir), dönemin İslam kültür merkezlerinden Belh kentinde hocalık yapan ve Sultan-ül Ulema (Bilginler Sultanı) lakabıyla anılan Bahaeddin Veled’in oğludur. Mevlânâ, babası Bahaeddin Veled’in ölümünden bir yıl sonra, 1232 yılında Konya’ya gelen Seyyid Burhaneddin’in manevi terbiyesi altına girmiş ve dokuz yıl O’na hizmet etmiştir.

Reklamlar

Bu Yazıyı Facebook Twitter Sayfanda Paylaş


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir