Tuğbam » Kadınca » Bebek Yatağı Nasıl Olmalı

Bebek Yatağı Nasıl Olmalı


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

Bebek Yatağı Nasıl Olmalı – Evinde çocuğu olan bayanların bebek yatağı alırken dikkat etmesi gereken şeyler vardır.

Mutlaka bebek yatağı alırken bu kuralları göz önünde bulundurarak almalısınız hanımlar.

Bebeğin yatacağı yeri seçerken neye dikkat etmeliyiz? Yatağın özellikleri ansıl olmalı? Bebek ne zaman kendi odasına geçmeli? Çocuk Doktoru Dr. Özlen Kaya Çardak anlatıyor…

Bebek yatağı nasıl olmalı? Bebekler ne zaman kendi odalarına geçmeli? Alerjik bebekler için yatak seçimi nasıl yapılmalı? Bu soruların yanıtını Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Doktoru Dr. Özlen Kaya Çardak veriyor…

Ailenin yeni bireyine ‘merhaba’ demeden önce onun odasını hazırlamak, her anne ve baba için en büyük zevklerden biri. Mağaza mağaza gezilir, deneyimli arkadaşlardan fikirler alınır ve bebeğin odası hazırlanır. Bu hazırlıkta rahatlık ve sağlık kadar çok kere şıklık da gözetilir.

Bebeğin rahatlığı ve sağlığı açısından en önemli ürünlerden biri, ilk aylarında vaktinin çoğunu uyuyarak geçireceği yatak. Seçim yapmadan önce bazı noktalara mutlaka dikkat etmenizde yarar var.

İLK KURAL: KANSEROJEN OLMASIN
İlk 6 ayda bebekler her uyandığında anne sütü içmek ister. Bu nedenle anneye ne kadar yakın olursa emzirmek de o kadar kolay olacaktır. Anneyle aynı odada yatmaları uygun olabilir. Özellikle ilk 3 ay, bebekler dönemedikleri için anneyle aynı odada, sepet içinde yatırılabilirler. Bu dönemde tercih edeceğiniz küçük sepetler, ahşap veya plastik malzemeden olabilir. Sepetin zemini ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. 0rta sertlikte ortopedik malzemeden bir yatak, bu sepetin içine yerleştirilebilir. Sepet mutlaka anti-kanserojen denen boya ve cilalarla kaplanmış olmalı. Anti-kansorejen olması bebeğin sağlığı açısından önemli.

6 AYLIK BEBEK ODASINA GEÇEBİLİR
6 aydan sonra, en geç 9’uncu ayda anne ve bebek farklı odalarda uyuyabilir. Bebek artık daha büyük bir yatağa da geçirilebilir. Annenin odasına en yakın olanı bebek odası yapılmalı. Eğer bebek uzak bir odada yatacaksa mutlaka bebek telsizi kullanın. Bebek telsizleri bu dönemde bebek ile ebeveyn ayrı odalarda olacağı için bebeğin rahat bir şeklide kontrolünü sağlar.

BEBEK GİBİ YATAĞIN DA BOYU UZAMALI
6-9 ay arasındaki bebekler rahatlıkla sağa sola dönebilir ve yatağın içinde yatış pozisyonundan oturma pozisyonuna geçebilir. Bu yüzden bebek büyüdükçe bebeğin boyutuyla uyumlu olacak şekilde yatak da büyütülmeli. Yatak üzerindeki komodinlerin kaldırılmasıyla büyütülen yataklar bir seçenek olabilir. Yatağın yan yüzeylerinde, bebeğin düşmesini engelleyen korkuluklar bulunabilir. Ancak kol ve bacaklarını çarpsalar dahi zarar görmeyeceği materyallerle kaplanması iyi olur. Bu korkuluklar için nevresim takımıyla birlikte satılan koruyucu örtülerden faydalanılabilir. Yatağın mobilya kısımlarında sivri çıkıntıların olmamasına mutlaka dikkat edilmeli.

ALERJİK BEBEKLER İÇİN ELYAF
Bebeğinizin yatağı ve yorganında kullanılan materyallerde ilk tercih pamuklular. Eğer ev tozu alerjisi olan bir bebeğiniz varsa özellikle yün yatak ve yorgan tercih etmemelisiniz. Yün yorganlarda mite denen ev tozu akarları bol bulunur ve çocukta öksürüğe neden olabilir. Alerjik bebeklerde seçilecek ideal materyal, elyaf ürünler. Bu dönemde sıkça kirlenebileceğinden sık yıkanabilen ve temizliği kolay olan ürünler bebekler için daha uygun.

ASILAN OYUNCAK VE TÜLLERE DİKKAT
Bebeğin yatağını daha güzel göstermek ya da yaz aylarında sineklerden korumak amacıyla yatak üstüne ya da yanına asılabilen tüller 0-1 yaş için tehlikeli olabilir. Bu dönemde çocuklar oturmaya başlayacağından çocuk bu tüllere elleriyle uzanarak üstüne düşürebilir ve bu da solunum sıkıntısına neden olabilir. Yatak üzerine asılan, dönence denen oyuncakların da kaliteli materyallerden yapılmış olması ve düşmeyecek şekilde duvara ya da yatak karyolasına mutlaka sabitlenmiş olması gerekir. Düşmesi halinde hem nefes alması açısından sıkıntı yaratabilir ya da düşme şiddeti ile bir yerlerine zarar verebilir.

Çocuk Doktoru Dr. Özlen Kaya Çardak

Reklamlar

Bu Yazıyı Facebook Twitter Sayfanda Paylaş


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir