Tuğbam » Bilgi » Nevruz Nedir

Nevruz Nedir


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

Nevruz Nedir Nevruz Nasıl Kutlanır – Bu sayfamızda nevruzun anlamı ve nevruzun tanımı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Evet nedir bu Nevruz Buyrun;

Nevruz, ata baba takvimine göre kuzey yarım kürede eski yılın bitip yeni yılın başladığı ve bahara eriştiğimiz 21 Mart günü kutlanan bir bayramdır.

Kelime anlamı yeni gün demektir. Her yeni şey gibi Nevruz da bir bayram günü olarak geçmişte olduğu gibi bugün de insanlara ve topluma heyecan, neşe ve coşku vermektedir. Çünkü bu coşku bayramların ruhunda yatan hoşgörü, dostluk, kardeşlik, birlik, kaynaşma ve kucaklaşma coşkusudur.

Nevruz Bayramı son yıllarda ortaya çıkmış bir bayram değil, eski ve köklü millî bir bayramdır. Dolayısıyla bu bayram, sadece Doğulusu, Batılısı, Kuzeylisi ve Güneylisiyle Türkiye’deki insanlarımızca değil, Hindistan ve Afganistan’dan İran ve Arap ülkelerine kadar birçok memlekette kutlanmaktadır. Ancak bu bayramın diğer milletlerden farklı biçimde büyük Türk kütlesinin manevî zenginlikleri arasına girecek kadar benimsendiği açıktır.

Başka bir deyişle Nevruz bayramı, kuzeyde Naurıs Oyıx şeklinde kelimeyi yaşatan ve umumî Türk kütlesinden lehçe ve kültür itibarıyla tarihin karanlık çağlarında kopan bu günkü Hristiyan Ortodoks Çuvaş Türkleri ile Sibirya’daki Müslüman Tomsk Tatarlarından tutunuz, güneyde Kerkük’e; doğuda Kırgızistan içlerinden batıda Balkanlara kadar geniş bir alanda kutlanmaktadır.

Nevruz Kutlamaları ile ilgili ve Nasıl Kutlandığı ile ilgili Prof. Dr. İsa Özkanın açıklaması;
Nevruzla, kış mevsiminin sona erip baharın gelmesine vesile olan tabiattaki değişmenin kutlanması söz konusudur. Bu kutlamalarda zaman içinde bir dizi kalıcı pratiklerin oluştuğu ve geleneğin teşekkül ettiği hatta müstakil bir edebiyatın da ortaya konulduğu görülmektedir. Kaderde, kıvançta, tasada ortak olan Türk halkının fertleri yaşadığı her coğrafyada millî ve dinî bayramlarda kişisel problemlerini, sıkıntılarını unutarak bayramın yarattığı sevinç ve huzur ortamına kendini kaptırırlar. Çünkü bilirler ki bayramlar sosyal psikolojileri bakımından yalnızlık ve karamsarlık duygularını ortadan kaldırır, mensubu olduğu milletin bir ferdi olduğunu insanlara hissetirir; yurttaşlık, insanlık ve fazilet duygularını güçlendirir.

İşte böyle bayramlardan biri olan Nevruz, Türkiye’de ve Türk Dünyası’nda kültür birliğinin ortak paydalarından biri, dostluk, kardeşlik ve iç barışın teminatı olarak benimsenmiştir. Nevruz’da oynanan oyunlar, hazırlanan yiyecek ve içecekler, dikilen kıyafetler, yaşanılan pratiklerin hepsinde sevgi, kardeşlik, birlik ve barış temaları ağır basar. Zaten bayram deyince aklımıza sevinç huzur, neşe, kardeşlik, dostluk gelmektedir.

Meb.gov.tr

Bu makale faydalı oldu mu?
EvetHayır
Reklamlar

Bu Yazıyı Paylaş

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir