Tuğbam » Bilgi » Dünya aids günü kutlama programı

Dünya aids günü kutlama programı


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

1 Aralık Dünya aids günü kutlama programı örneği

1 Aralık dünya aids gününde nasıl bir kutlama programı yapılmalıdır sizlere örnekleri ile anlatmaya çalışacağız arkadaşlar.

1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS günü ve izleyen günler hastalığın işlendiği bir hafta olarak anılıyor. AIDS, Acquired Immuno Deficiency Syndrome kelimelerinin kısaltmasıdır. AIDS, bulaşıcı bir hastalıktır. Mikrobu HIV (Human Immunodeficieny Virus -İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) adı verilen virüstür. HIV, girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip, giderek çökertir. Bunun sonucunda direnci azalan vücutta, HIV’in etkisi yanında, çeşitli mikroplar (bakteri, mantar, virüs, protozon) deri, solunum, sindirim, merkez sinir sistemi gibi muhtelif doku ve organlara yerleşip hastalıklar oluşturur. İlk AIDS tanısı, 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde konmuştur. Bugün AIDS tüm dünya da bir sağlık sorunu haline gelmiştir. HIV vücuda girdiğinde, vücutta bununla savaşmak için özel antikorlar oluşur. Kandaki bu antikorların ELISA (ölçülebilecek düzeye ulaşması için 3 ay sonra yapılmalı) yöntemiyle saptanmasına Anti-HIV testi denir. Anti-HIV testinin pozitif olması kanda HIV virüsünün olduğunu gösterir. (Anti-HIV testinin yalancı pozitif çıkma ihtimali de vardır; hastanın HIV pozitif (seropozitif) olduğunu söyleyebilmesi için, “Western Blood” testi denen doğrulama testinin de yapılıp sonucunun pozitif olması gerekmektedir.

HIV bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtileri kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre, 3–15 yıl, hatta bazen daha uzun bir süre sonra ortaya çıkar. HIV bulaştığı vücutta çeşitli hücrelere, özellikle CD4T kan hücrelerine yerleşerek çoğalır. Zarar gören CD4T hücreleri giderek azalır ve vücudun bağışıklık sistemi yıkıma uğrar.

Belirtileri;
· Sürekli ve ciddi yorgunluk,
· İki aydan kısa sürede vücut ağırlığının %10’undan fazla kilo kaybı,
· Bir aydan uzun süren ateş,
· Bir aydan uzun süren ishal,
· Bir aydan uzun süren öksürük,
· Kaşıntılı vücut döküntüleri,
· Tüm vücutta uçuklar,
· Ağız ve boğazda aftlar,
· Boğazda, boyunda ve koltuk altında bulunan lenf bezlerinde büyümedir.

Bulaşma Yolları;
· Korunmasız her türlü cinsel ilişki
· Kan yolu
· Anneden bebeğe

Korunma;
· Kontrolsüz kan nakline ve virüsle bulaşmış aletlerin kullanılmasına izin vermeyin.
· Kullanılmış enjektör, jilet, makas, akupunktur iğneleri kullanmayın ve kullanılmasına izin vermeyin.
· Karşılıklı sadakate ve tek eşliliğe dayalı ilişkiler kurun.

Reklamlar

Bu Yazıyı Facebook Twitter Sayfanda Paylaş

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir